Omakotitalo pihoineen on koiran, eritoten useamman koiran omistajalle suuri arjen helpotus. Kotona ollessa koirat saavat pyöriä pihamaalla tahtoessaan vaikka läpi päivän. Pelkkä piha ei vielä riitä siihen,  vaan tarvitaan luotettava aita. Ennen syksyn sateita meidän pihalle valmistui noin 3500 neliön juoksutarha, jossa koirat viettävät suurimman osan päivästään isäntäväen ollessa paikalla.

talonedustaa

Aidanteko on itsessään varsin helppoa työtä. Yksinkertaisuudessaan tarvitaan aitatolppia, aitaverkkoa ja sinkilöitä. Verkkoa meni 200m, tolppia 100kpl ja sinkilöitä reilu laatikollinen. Lisäksi työkaluiksi tarvitaan vähintään leka, vasara, linjalanka ja sivuleikkurit. Jos kohdalle sattuu kalliota tarvitaan lisäksi poravasara, kulmarautoja ja proppuja.

Tonttimme on pääasiassa hiekkaharjua, joten tolpiksi valikoitui 2m pitkät pyöreiksi sorvatut kyllästetyt aitatolpat. Tolpasta noin 50cm lyötiin maan sisään, näin aidasta tuli todella tukeva eikä tolpat notku vaikka pari-kolme koiraa hyppisi rivissä aitaa vasten. Tolppajakona käytettiin pääasiassa 4 metriä, hankalammissa paikoissa jouduttiin hieman soveltamaan tolppien paikkoja.

Parikymmentä ensimäistä tolppaa hakattiin lekalla, mutta homma oli sen verran vaivalloista että päädyin tilaamaan Agrimarketista tolppajuntan.

Tolppajuntta

Tolppajuntta

Tämä aitatolppien lyöntiin suunniteltu laite oli todella kätevä ja aidan teko kävi yksinkin varsin mallikkaasti. Muutamassa kohdassa kallio nousi aivan pintaan, jolloin tietenkään perinteinen junttaaminen ei onnistunut. Porasin kallioon 8mm reiän joista roppasin kiinni kulmaraudan. Siihen ruuvaamalla aitatolppa. Tällaisella asennuksella tolppa on melko horjakka, mutta tiukkaan pingoitettu aitaverkko kyllä pitää tolpat linjassaan.

kallioaita

Noin 30 metriä aitaa jouduttiin tekemään puhtaalle kalliolle.

roppausta

Kallion rei´ittämistä aitatolppaa varten.

Tolppa kalliossa

Tolppa kalliossa

Jos aita tulee osittain metsään niinkuin meillä niin kannattaa ehdottomasti kiertää etukäteen pariin kertaan läpi aitalinja ja tarvittaessa ottaa käyttöön suunnitelma B, jos maasto tuntuu mahdottomalta. Aidan taivuttelu jyrkkiin maanmuodon vaihteluihin on varsin haastavaa. Linjalanka on ehdoton apu tolppia lyödessä.

metsassa

Aita mukailee pääasiassa tontin rajoja.

Mietittiin pitkään sopivaa aidan korkeutta. Loppujenlopuksi päädyttiin tilaamaan Rautarantalasta 1,2m korkeaa sinkittyä verkkoa. Ensimmäisen talven jälkeen voi jälkiviisaana sanoa, että aidan korkeus on flatille melko sopiva. Yhtään aidan ylitystä ei havaittu korkeankaan hangen aikana. Toisaalta noutajilla ei suurempaa karkaamisviettiä olekkaan, jos ei nyt mitään todella kiinnostavaa näy aidan toisella puolella. Luonnollisesti mitä korkeampi – sen parempi. 1,2m korkea verkkorulla, jossa oli 50 metriä aitaa oli jo nyt metsässä varsin haastava liikuteltava. En uskalla edes kuvitella millaista taiteilua se olisi esimerkiksi 2m korkean aidan kanssa. 🙂

Kun metsäosuuden ”riista-aita” oli saatu tehtyä oli aika tehdä pihan julkisivupuolelle hieman enemmin silmälle ystävällinen lauta-aita. Myöskin portit sisäänkäynneille kuului to-do listaan.  Tahdottiin pitää etupiha sellaisena, ettei autolla pihaan tullessa tarvitse olla availemassa portteja. Näin myös osan pihatöistä, autojen pesut yms pystyy tekemään ulkona ilman koirien avustamista.

Piha-aidan tolpat ovat 75×75 kyllästettyä jotka ovat 130cm maan pinnalla. Kaivoin jokaiselle tolpalle noin 50cm poteron ja ruuvasin juureen ristiin kakkosneloset jotka toimivat tolpan ankkureina. Tolpat tulivat noin 2m jaolla. Jokatoinen tolppa on kaivettu ja ankkuroitu maan sisään ja puolet on pelkästään lepää maata vasten. Näin saadaan tarvittaessa tehtyä pihalle kulku esimerkiksi kaivurille tai traktorille pelkästään aitaelementit poistamalla, tolpat saavat pysyä maassa.

Aitatolppa kaivettuna maahan.

Aitatolppa kaivettuna maahan.

Portin runko.

Portin runko.

Portti kaivettuna maahan

Portti kaivettuna maahan

Aita alkaa muodostumaan portin ympärille.

Aita alkaa muodostumaan portin ympärille.

Mustat eivät ole ollenkaan tyytyväisiä vapauden rajoittamisesta. :)

Mustat eivät ole ollenkaan tyytyväisiä vapauden rajoittamisesta. 🙂

Tolppien asennuksen jälkeen kiinnitettiin tolppiin kulmaraudoilla kaksi kappaletta poikkilautoja ja näihin ruuvattiin lopullinen aitalaudoitus. Lauta-aitaa tuli tässä vaiheessa noin 30 metriä. Ajallisesti sen tekemisessä meni lähes sama aika kuin 200 metriä verkkoaitaa. Vaikka työmäärä aidanteossa oli aika valtava niin valmis työ kiittää tekijäänsä. Aamulla ovea raottamalla saa lauman tarpeilleen, eikä tarvitse heti heräämisen jälkeen olla vetämässä tuulipukua niskaan. 😉

Tarha on hyvä lisä lauman ulkoilutukseen, mutta ei tietenkään korvaa päivittäistä lenkitystä.

3 Thoughts on “Pihan aitaus

  1. Sandra on 23.1.2018 at 13:52 said:

    Miten paljon piha aitaus maksoi?

  2. Pätevän näköinen aitaus. Kiitos tästä, sain omaamme pari hyvää ideaa.

  3. Terhi on 30.5.2020 at 00:33 said:

    Olen itse tehnyt 2 m korkeaa koira-aitausta 25 m rullissa toinen käsi kantositeessä. Ei muuten ollut kovin helppoa, mutta sinnitellen sain karkaaville koirille aitauksen.

    Kohta taas samaa edessä pitkästä aikaa. Tosin molemmat kädet käytössä, onneksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Post Navigation