Rotuyhdistyksemme tukee rahallisesti tänä vuonna sileäkarvaisten noutajien selkätutkimuksia, ja kannustaa viemään kaikenikäisiä koiria tutkimuksiin. Tällä halutaan kartoittaa tilannetta rotumme parissa, mitään kuvauspakkoa ei siis esimerkiksi jalostukseen käytettävillä koirilla ole.

Rusti käytettiin kuvissa myös tämän takia, ei siis siksi, että se olisi mitenkään oireillut. Valitettavasti Rustin selästä löytyi pienet muutokset, ja se lausuttiin kenneliitossa SP2 tuloksella, eli selästä löytyy spondyloosimuutoksia. Tämä asetti itseni hetkeksi taas pienen pähkäilyn äärelle, että kuinka asian suhteen etenisin, jatkaako tällä suunnitelmalla vai ei. Uros on kaikinpuolin juuri sitä, mitä Senjalle haluan, ja tuntui kohtuuttomalta lähteä etsimään uutta urosta samoilla ominaisuuksilla. Asia oli myös itselleni uutta, koska en ole itsekään koirieni selkiä ikinä kuvannut, koska ne eivät ole oireilleet.

Selvää oli tietenkin se, että Senja täytyy kuvata, koska kahta muutoksilla olevaa koiraa en halua yhdistää. Senjan selkä on täysin puhdas. Kyselin paljon neuvoja ja mielipiteitä niin muilta kasvattajilta, kuin jalostustoimikunnalta, että miten he asian kokevat ja kuinka toimisivat. Sain myös kannanottoja muutamilta eläinlääkäreiltä. Rotumme jalostustoimikunta ei voi vielä virallista kantaa tähän ottaa, koska kuvattuja on vasta niin vähän. JTMK:n puheenjohtajan ja pitkänlinjan kasvattajan tuen ja neuvojen avulla rohkaistuin kuitenkin vielä jatkamaan suunnitelmaa eteenpäin. Maalaisjärjellä ajateltuna, parempi kaksi kuvattua niillä tiedoilla mitä on, kuin kaksi kuvaamatonta. Nyt ainakin itse tiedän, mitä löytyy, enkä etene sillä ajatuksella, että kuvaamaton = terve, mikä ei näin tosiaan välttämättä ole. Ja jos olisin Senjalle miettinyt uroksen vaihtoa, olisi sen silloin täytynyt olla myös selkäkuvattu puhtaaksi, koska muutenhan se on ihan se ja sama, koska ”mitä et tiedä, sitä ei ole…”

Spondyloosi ei siis ole flateilla mikään uusi sairaus, vaan sitä on esiintynyt jo ainakin 70-luvulta. Kun kuvattuja on vielä niin vähän, kaventaisi muutoksilla olevien koirien jalostuksesta pois jättäminen jalostuspohjaa entisestään. Lisäksi eroa on varmasti sillä, esiintyykö muutokset alle 2 vuotiaalla koiralla, (mahdollisesti tällöin perinnöllinen) vai jo vanhemmalla koiralla, jolloin se voi varsin hyvin olla jo hankittua, varsinkin kovassa käytössä olevalla koiralla, esimerkiksi pienen tapaturman ym johdosta. Ja jos koira selkeästi oireilisi selkää jo nuoremmalla iällä, olisi se varmasti huolestuttavaa.

Haluan tässä yhdistelmässä olla rehellinen tämän asian suhteen, ja koen itse olevani valmis elämään tämän ”riskin” kanssa, koska riskejä on aina, vaikka ja mitä. Sitä se jalostus vaan on. Niin monta huomioon otettavaa asiaa ja seikkaa, ja jostain pitää välillä tinkiä. Näen kuitenkin tässä hyvänä asiana sen, että Rustin kaikki muut sisarukset on selkäkuvattu puhtaiksi ja myös sen emä. Myö Senjan sisaruksista yksi on kuvattu terveeksi. Epävirallisesti muiden otettujen kuvien yhteydessä, olen nähnyt myös Senjan emän selän röntgenkuvissa, ja se on ollut siisti. Harvassa yhdistelmässä näin monta koiraa suvusta on ylipäätänsä selistään kuvattu, ja yksi kuvattu koira ei vielä kerro mitään. Siksipä uskallan tässä nyt olla luottavaisin mielin, ja antaa suunnitelman jatkua. Jos joku asian suhteen mieltäsi vielä askarruttaa, minuun voi mielellään olla yhteydessä, kerron toki lisää!

Kuvia Senjasta:

Kuvia Rustista:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Post Navigation